Historien


Copenhagen Blues Band - på plakaten siden 1980.

Der sker jo noget på små fyrre år, så her er et 'kort' overblik.


I grove træk har der været tre versioner af CBB (men så sker der altid noget... læs mere senere). Nå, men altså:

v.1 – 1980-1984

Navnet:

Felix og Peter havde spillet sammen før (også med Frede og Nils, der dukker op i v.2), og sad en smuk forårsdag i en lejlighed i en af de mindre pæne dele af København. De havde en række gigs på hånden. Men de havde faktisk ikke noget band! Og så ringede en af arrangørerne med det, der hedder et rigtig godt spørgsmål.

"Vi skal trykke plakater. Hvad hedder bandet?"

På bordet lå en LP med Frankfurt Blues Band – og blues bands tog jo ofte navn efter deres hjemby – så...:

”Bandet? Jamen, øh, det hedder... Copenhagen Blues Band.”

Og det gjorde det så (og nogle syntes, at navnet var lidt højrøvet... og dem om det). Og duoen fik temmelig travlt med at finde en bassist og en trommeslager. Det tog lidt tid, før det hele fald på plads. Det var guitar, orgel, bas og trommer – en klassisk blues-kvartet.

ooOoo

Så CBB spillede en overgang som kvartet med løse folk (a.k.a. 'beta-versionen'), men fandt hurtigt en fastere besætning med Flemming Thomsen på bas og Finn Hemmingsen på trommer, senere også med Ditte som vokalist. Stilen var ligepå, Chicago-blues og andre klassikere. Uden dikkedarer.

Det fungerede rigtig godt. Midt i 80'ernes synthesizer-orgie, var der brug for noget andet. CBB fik mange gigs, mindre og lidt større mellem hinanden – også én til Rock Mod Racisme på Rådhuspladsen i København foran et gigantisk publikum.

Men med tiden ville Flemming tilbage til folkemusikken, og Ditte og Finn søgte også andre græsgange. Sådan kan det gå - og det generer ikke store ånder, så...

v.2 – 1984-1991

Felix og Peter havde spillet med Frede og Nils tilbage i 70'erne, og på en strand i Grækenland fandt Felix og Frede på at slå CBBs oprindelige duo sammen med Fredes 'Fritz Farmer Band' - der også trængte til frisk luft. Copenhagen Blues Band (v.2) var en realitet. Og det fungerede over al forventning!

CBB fik et stærkt line-up med:

  • Felix Falch (guitar, vokal)
  • Finn Poulsen (guitar, vokal, mundharmonika)
  • Peter Østbirk (Hammond-orgel, keyboards)
  • Nils Bonne (bas)
  • Frede Christensen (trommer, vokal)

og lidt senere:

  • Charlotte Ottenheim (vokal)

… og tingene begyndte for alvor at tage fart, med højt humør og rigtig mange gigs.

Charlotte – helt sin egen, men ofte kaldt 'den danske Tina Turner' – mødte Peter i Red House Studio i Odense, og han fik lokket hende med på vognen. Det var et 'match made in Heaven'. Ingen så sig tilbage.

CBB fik et helt uafviseligt nærvær og et vildt drive på scenen: Charlotte, Felix og Finn var en særdeles sprælsk (læs: 'ustyrlig') front-line, og de havde Peter, Nils og Frede lige i hælene. Det blev – kort sagt – et fantastisk team. Og med Ole Herltoft som fast lydmand og Morten Lauritzen som hyppig gæst på sax, var der bare ikke et øje tørt.

Repertoieret var nye fortolkninger af klassiske blues-numre, suppleret med eget materiale, især fra Finn, Frede og Felix.

Grunden var lagt til bandets (første?) glansperiode. Før CBB havde ingen danske bands spillet flere gange på 5-ørens store friluftsscene, Første gang var CBB på plakaten med Meat Loaf foran et fantastisk publikum. Anden gang...?

Og Montmartre, Musikcaféen i Magstræde, Loppen, Mojo, Umatic – og hvad det altsammen hed. Og mange gange! Og over hele lande. Og i Norge. Spillesteder, alskens skoler og gymnasier, større, private arrangementer. Bølgerne gik højt, og kedeligt var det aldrig.

I de år var lighterne aldrig langt væk. CBB var blevet et af Danmarks allerstærkeste, mest medrivende live-bands.

Gary Moore's 'Still Got The Blues' blev et kæmpe hit i 1990... og så var blues pludselig mainstream! Og CBB sprang jo ikke bare på toget, det var et af lokomotiverne - og det kunne man høre! Blues er ikke pop. Der skal spilles med hjertet - og det havde CBB allerede gjort i 10 år. Bandets resonans med publikum blev bare bedre og bedre.

Og det var sjovt!

Men man skal stoppe, mens legen er god. Bandet spillede sin sidste koncert – igen på 5-øren – i sensommeren 1991 foran et kæmpe publikum. Zap Zap og Mats Ronanders Blues Band lagde ud, og så fyrede CBB for alvor op under fyrretusind glade mennesker. Til sidst spillede B.B. King – så det var en værdig afslutning. Men...

(... dét hold blev jo legendarisk - mere om det senere.)


En slags intermezzo – 1992-2012

Unægteligt et temmelig langt 'intermezzo', men alle holdt sig varme i andre sammenhænge. Og presset for at få CBB på scenen igen forsvandt aldrig (med resultat, skulle det vise sig).

Og faktisk blev der spillet en del koncerter. Ikke altid med helt den samme besætning – somme tider en anden trommeslager, måske en anden keyboard-spiller. Men spillet blev der!

Peter boede (og spillede!) i Østafrika i 2000-2008 – men på forunderlig vis faldt en del af CBBs gigs sammen med besøg i Danmark, så stor var afstanden heller ikke.


v.3 – 2012-2020

I 2012 begyndte det hele for alvor at samle sig igen. Med tre af 'de gamle' (Felix, Frede og Peter), nu med den altfavnende Henrik Mathiessen på bas. Og det swingede - det kunne jo ikke andet. Så der var ingen vej uden om: CBB må i gang igen.

For en tid kom Steen Svare til, med sin insisterende slide-guitar, og det var også rigtig sjovt. Bandet fandt en ny version af sit tætte, legende og jammende udtryk... og det gik rent ind.

(Hør et par studienumre med Steen her – bare husk, at Copenhagen først og fremmest er et forrygende live-band.)

CBB var tilbage i sit oprindelige kvartet-format (se v.1): Guitar, orgel og klaver, bas og trommer. Og så alligevel ikke helt, for gamle venner var jo velkomne. Ikke mindst var Finn Poulsen (fra v.2.) tit med. Og Jakob Kragh fra Smalltown Blues Band var også rigtig tæt på.

I løbet af 2018/19 fik CBB sammen med de gamle venner fra Smalltown Blues Band nærmest skabt en ny tradition. Fire dobbelt-koncerter på Bartof Station på lidt over ét år. For stuvende fulde huse. Det var sjovt, afslappet, med masser af god blues. Intet under, at konceptet slog an. Og hvem siger, at der ikke kommer mere.

Spilleglæden var som altid i højsædet. Inspirationen kom mange steder fra: Allman Bros. Band, Robert Cray, Little Feat, sydstatsrock, country, Chicago-blues. Egne numre gled ind i repertoiret ved siden af cover-versioner. Man kunne ikke altid høre, hvad der er hvad, men det var umiskendeligt Copenhagen!

Der er jo dem, der mener, at blues skal spilles på én bestemt måde. 'Blues-politiet' har alle dage set lidt skævt til CBB (og dem om det). Men med et repertoire, der også henter inspiration i country, sydstatsrock og meget mere, afsøger CBB - som så mange andre bluesbands - hele tiden grænserne for genren. Altid med den samme, fremadlænede og danseglade energi.

Det er insisterende, tight, inderlig... og lidt uforudsigeligt.

OG...

v.? – 2020-...

Midt i corona-krisen opstår idéen om at genopfriske gamle dage, og lave et album med den legendariske v.2. Hele det oprindelige hold er på!

Og hvad sker der så nu? Allerede fra den første øver er energien uafviselig. Pludselig er 30 år ikke ret lang tid. Alle ved, at det bliver godt!

Og flere gamle venner - Ole Herltoft, med sit fine øre, og Søren Schou, med sit drive på percussion - er ligeså parate!

Og de foreløbige indspilninger tegner rigtig (læs:RIGTIG!) godt.

Det er simpelthen en smuk historie - om gamle venner og et band, der bare vil!

CBB v.? skulle oprindelig have indspillet i januar '21, så i slutningen af februar... men vi kommer desværre til at vente lidt endnu pga. corona-situationen. Maj-juni er nok mere realistisk. Men energien til at lav en ekseptionel indspilning er usvækket! Det kræver bare lidt tålmodighed lige nu (jan. '21).

(Mere senere)

 

 

Der kommer mere - kig forbi igen

Felix og Peter - for meget længe siden

Ville du købe et brugt blues band af dem?

Beta-versionen

v.1 - Felix, Finn, Flemming, Ditte og Peter

v.2 - Nils, Peter, Felix, Frede, Charlotte og Finn

v.2 - Frede,  Felix, Charlotte, Nils, Peter og Finn